Utwór
 
Osoba
 
Zespół
 
Serie
 
 
Publikacja
 
Rękopis
 
Instytucja
Szukaj
[Jak korzystać?]

[Więcej] Czy wiesz...

dlaczego w niektórych okolicach wystrzega się ścinania pewnych drzew, wierząc, że będzie z nich ciec krew?

[dowiedz się]

Osoba (ostatnia modyfikacja: 2018-05-12 09:50)
Kondratiuk, Andrzej

Nazwisko, imię

Kondratiuk, Andrzej

P., Abel
(pseudonim)

Data urodzenia

20 lipca 1936

Miejsce urodzenia

Pińsk

Biografia

Reżyser, operator filmowy, scenarzysta, kompozytor oraz dramaturg. Starszy brat Janusza Kondratiuka oraz mąż OsobaIgi Cembrzyńskiej, z którą mieszka w Gzowie. Członek ZAiKS oraz SFP. W latach 1955–1960 studiował na Wydziale Operatorskim w PWSTiF w Łodzi, a także w latach 1962–1963 studiował reżyserię[2]. Wraz z Romanem Polańskim napisał scenariusz do filmu Ssaki. W swojej twórczości filmowej wykorzystuje wątki autobiograficzne. Mimo małych nakładów finansowych, jego filmy określane są mianem kultowych.

Ponadto jest twórcą muzyki do swojego filmu Mleczna droga.

Filmografia :

1965 – Monolog trębacza,

1966 – Klub profesora Tutki,

1966 – Chciałbym się ogolić,

1970 – Hydrozagadka,

1970 – Dziura w ziemi,

1972 – Skorpion, Panna i Łucznik,

1973 – Wniebowzięci,

1973 – Jak to się robi,

1976 – Czy tu jest panna na wydaniu,

1979 – Pełnia,

1982 – Gwiezdny pył,

1984 – Cztery pory roku,

1986 – Big Bang,

1990 – Mleczna droga,

1991 – Ene… Due… Like… Fake…,

1993 – Wesoła noc smutnego biznesmena,

1995 – Wrzeciono czasu,

1996 – Złote runo,

1997 – Złoty zegar,

2001 – Córa marnotrawna,

2004 – Bar pod młynkiem[3].

Bibliografia:

Andrzej Kondratiuk. Praca zbiorowa, pod red. M. Hendrykowskiego, Apeks, Konin 1996;

Babra Rybałtowska, Iga sama i w duecie, Akapit Press, Łódź 2001;

Jacek Nowakowski, Filmowa twórczość Andrzeja Kondratiuka, Poznańskie Studia Polonistyczne, Poznań 1999;

Maciej Łuczak, Wniebowzięci, czyli jak to się robi Hydrozagadkę, Prószyński i Spółka, Warszawa 2004;

Natasza Korczarowska, Ojczyzny prywatne: mitologia przestrzeni prywatności w twórczości Tadeusza Konwickiego, Jana Jakuba Kolskiego, Andrzeja Kondratiuka, Rabid, Kraków 2007.

Autor słów do utworów

Powiązane fonogramy

 
Copyright © 2007-2011 Biblioteka Polskiej Piosenki • Ostatnia aktualizacja: 2018-07-26 21:59
powered by Athenadeign by TreDo
Odsłon od Listopada 2007
89819796

Odwiedzin od Grudnia 2010
70537569
Korzystanie z zamieszczonych na stronie internetowej utworów (w szczególności tekstów piosenek i nut) i ich opracowań, w całości lub jakichkolwiek fragmentach, jest dozwolone wyłącznie w zakresie własnego użytku osobistego w sposób nienaruszający normalnego korzystania z utworu lub słusznych interesów twórcy. Zakazane jest korzystanie lub/i rozporządzanie opracowaniami, przeróbkami i modyfikacjami utworów zamieszczonych na stronie internetowej. W szczególności zakazane jest wykorzystywanie zamieszczonych na stronie internetowej utworów lub/i ich fragmentów, w jakiejkolwiek formie i w jakikolwiek sposób, w celach zarobkowych.

Biblioteka Polskiej Piosenki dąży do popularyzacji i utrwalenia wiedzy o polskiej piosence historycznej i współczesnej. Jako instytucja publiczna stara się utrzymać najwyższe standardy zgodności z obowiązującym w Polsce prawem. Biblioteka nie czerpie żadnych korzyści z podejmowanych przedsięwzięć - kieruje się dobrą wolą. Szacunek do pracy Twórców, Autorów i Artystów jest jedną z fundamentalnych zasad funkcjonowania Instytucji. Jeżeli umieszczenie tekstu utworu jest sprzeczne z czyimiś prawnymi lub osobistymi interesami - uprzejmie prosimy o kontakt przy pomocy znajdującego na górze strony formularza lub przy pomocy poczty elektronicznej. Tekst zostanie bezwzględnie usunięty.

Strona Biblioteki Polskiej Piosenki wykorzystuje tzw. pliki cookie do zliczania unikatowych odwiedzin oraz przechowywania informacji o historii odwiedzonych rekordów Biblioteki Cyfrowej. Pliki cookie nie są przechowywane po zamknięciu sesji przeglądarki. Odwiedzający może zmienić ustawienia plików cookie korzystając z odpowiednich okien ustawień swojej przeglądarki.
To jest archiwalna odsłona strony i bazy CBPP.